Maskiner for skole og makerspace

Hvilken lasermaskin bør jeg velge?

Hvilken type laserkutter er mest brukt på skoler?

For skolebruk er CO2 laser det beste å bruke. Med en CO2 laser kan du gravere og skjære i generiske materialer som tre, MDF, akryl, finer, tekstil, skinn, gummi, skum og mye mye mer. Du kan også merke i metaller med denne typen laser.

Er det enkelt å bruke en laser?

IRIS™ Kameraposisjonering - Epilog laser
 
Berøringsskjerm (Touch screen) - Epilog Laser
Trådløs tilkobling til laserkutter
 

Det er enkelt å bruke en lasermaskin. Maskinene vi leverer er intuitive og svært enkle i bruk. De kommer med touch display, start/stopp funksjon og autofokus funksjoner. Maskinen har også en brukervennlig meny som gjør det enkelt for elevene å navigere seg rundt på selve maskinen.

De fleste lasermaskiner i dag er kompatible med de aller fleste grafiske programvarene brukt i skolesammenheng. F.eks Adobe illustrator, AutoCAD, SAI Flexi designer, Rhino, SolidWorks, Corel Draw, Sketch, InkScape med mer. De fleste elever har en databakgrunn og finner fort frem i programvaren som følger med maskinen.

Ved kjøp av maskin, vil Alvøen AS bistå med innstallasjonshjelp og opplæring av lærere/ledere i maskinbruk og programvare.

Grunner til å velge laserkutter i undervisning:

  • Stort bruksområde.
  • Elevene lærer å arbeide praktisk og digitalt. 
  • Forberede elever og lærlinger på arbeidslivet
  • Elevene kan jobbe i 2D og 3D
  • Godt supplement kombinert med andre maskiner
  • Gir elevene mestringsfølelse

Hvilke materialer kan jeg bearbeide med en CO2 laser?

Materialer for laserkutter

Det er viktig å merke seg at forskjellige materialer kan kreve justeringer i lasereffekten, hastigheten og fokuseringen for å oppnå ønsket graveringseffekt. F.eks vil våre maskiner komme med ferdige parameteroppsett/innstillinger til de ulike materialtypene som du kan bearbeide i laserkutteren. Det er alltid lurt å gjennomføre prøver og justeringer før du går videre til store produksjonsserier.

  • Tre/Finer/MDF: CO2-lasere er utmerket for å gravering og skjæring i både tre, finer og MDF. Enten det er harde treslag som eik eller mykere treslag som furu. Du kan oppnå dyp eller overfladisk gravering med fine detaljer.
  • Akryl/Perspex/Plexiglass: Akrylplater kan enkelt graveres med CO2-laseren for å lage alt fra merker og bokstaver til intrikate mønstre. Graveringen gir en frostet effekt som kan være visuelt tiltalende. Du kan også skjære akryler med våre lasere.
  • Plast/Graveringslaminater: Forskjellige typer plast, inkludert tofargede laminater og andre graveringslaminater kan også graveres med en CO2-laser, unntatt PVC holdige produkter. Dette kan brukes til å lage f.eks postkasse skilt, merking av krabbeteiner, plastdeler og mer.
  • Skinn/lær: Kan graveres og skjæres med CO2-laseren for å lage mønstre, logoer eller til og med bilder. Dette er vanlig i produksjon av vesker, belter, sko og annet tilbehør.
  • Papir og kartong: Papir og kartong kan gravert med presisjon for å skape intrikate design, for eksempel på kort, invitasjoner eller papirbaserte dekorasjoner.
  • Glass: Glass kan også graveres med en CO2-laser for å skape en frostet uttrykk. Det er verdt å merke seg at CO2-lasere ikke egner seg til kutting av glass.
  • Stein: Alle typer stein, som f.eks skifer eller granitt, kan graveres med en CO2-laser for å lage bordskåner, skilt eller dekorative elementer.
  • Gummi/stempel: Gummi kan graveres med en CO2-laser for å lage stempel, pakninger, merker eller annen gummiapplikasjoner.
  • Skum: Noen typer skum egner seg også godt for skjæring i laserkutter.
  • Kork: Er perfekt til gravering og kutting med laserkutter.  
  • Metallbelagt materialer: Metaller som har en overflatebelegg, som eloksert aluminium, kan graveres med CO2-laseren. Da merkes aluminiumen uten at det blir åpning i porestrukturen på metallet. Dette kan være nyttig for permanent merking eller dekorasjon. Rustfritt syrefast stål merkes permanent ved bruk av merkespray.
  • Tekstiler: Tekstiler som bomull, lin, fleece, dongeri, silke og mer kan graveres for å lage mønstre, logoer eller dekorasjoner.

Hva er en CO2 laser?

Paris

CO2-laser (Karbondioksid-laser):

  • Lasertube: Kommer enten som DC Glasstube eller RF Ståltube. CO2-lasere bruker en blanding av karbondioksid (CO2), nitrogen (N2) og helium (He) som lasermedium. Denne blandingen gir en laserbølgelengde på rundt 10.6 mikrometer (midt-i-infrarød område).
  • Applikasjoner: CO2-lasere er godt egnet for skjæring, gravering, merking og bearbeiding av materialer som tre, plast, tekstiler, gummi og noen metaller.
  • Optikk: CO2-lasere bruker optiske komponenter som speil og linse for å fokusere og rette laseren mot arbeidsmaterialet.
  • Effektivitet: CO2-lasere har relativt lav elektrisk effektivitet, men de har høy konverteringseffektivitet fra elektrisk energi til lasereffekt.
  • Kjøling: De trenger enten vannkjøling eller helst luftkjøling for å opprettholde riktig driftstemperatur for CO2-tuben.

Eksempel på Co2 Laser til skole: Epilog Maker Laser serien

 

Last ned PDF brosjyre med mer informasjon om lasermaskiner

Hva er forskjellen på DC Glasstube og RF Ståltube med keramisk kjerne?

RF Ståltube for laserkutter

RF Ståltube med keramisk kjerne for laser:

  • RF: Radiofrekvensenergi
  • Materiale: Ståltube med keramisk kjerne som er termisk stabil og har høyere termisk styrke sammenlignet med glass.
  • Termisk stabilitet: Keramiske materialer kan tåle høyere temperaturer og er mindre utsatt for termiske deformasjoner eller sprengninger, noe som gjør de egnet for lasergravering og skjæring med høy effekt over lengre tid.
  • Kjøling: Ståltuber bruker luftkjøling og vifter.
  • Energitap: Ståltuber er mer energieffektiv enn glasstuben. Lavere absorbering av laserens energi, spesielt på kortere bølgelengder, fører til mer effektiv laserdrift. Denne typen tube har også veldig lang levetid.

DC Glasstube for laser:

  • Materiale: DC (direct current) likestrømsglassrør.
  • Termisk stabilitet: Glass har generelt en lavere termisk styrke sammenlignet med keramikk, så det kan være mer utsatt for termiske deformasjoner eller sprengninger når det utsettes for høye lasereffekter over lengre tid.
  • Kjøling: Glassrør må kjøles aktivt for å unngå overoppheting, og det kreves vannkjøling for å opprettholde riktig driftstemperatur.
  • Energitap: Glassrør kan absorbere litt energi fra laseren, spesielt på kortere bølgelengder. Dette kan føre til en viss ineffektivitet i laserens ytelse.

En RF Ståltube graverer og skjærer vesentlig bedre og mer stabilt enn en DC Glasstube og varer mye lengre. RF Ståltube noe dyrere enn DC glasstube

Valget mellom disse to tubene avhenger av de spesifikke kravene til laseren og bruksområdet.

Eksempel på Co2 Laser med metall/keramikk tube: Epilog Laser

Hva er forskjellen på wattstyrken på maskinene?

Wattstyrken på en CO2-laser refererer vanligvis til lasereffekten, som måles i watt (W). Wattstyrken i en DC Glasstube og en RF Ståltube kan ikke sammenlignes. Strålen fra en Glasstube er ujevn og «butt» sammenlignet med en laserstråle fra en Ståltube som er spiss og jevn.

Lasermaskinene leveres med ulike wattstyrker ut i fra hvilke behov maskinen skal dekke. F.eks om du ønsker å gravere og skjære i 3mm finer er 30Watts RF Ståltube tilstrekkelig. Skal du kutte større mengder 8mm MDF anbefaler vi 60Watts RF Ståltube.

Generelt sett vil valget av wattstyrke avhenge av de spesifikke behovene til dine bearbeidingsapplikasjoner. Mindre oppgaver, som merking og gravering, kan håndteres godt med lavere watt styrke. På den annen side er større kutteoppgaver mer egnet for høyere wattstyrker. Det er viktig å vurdere materialtyper, ønsket bearbeidingshastighet, nøyaktighetskrav og budsjett når du velger riktig wattstyrke for din CO2-laser.

Her er viktige aspekter knyttet til wattstyrken til en RF Ståltube:

  • Skjære kraft og bearbeidingshastighet: Jo høyere wattstyrke en CO2-laser har, desto større er skjærekraften kan den generere. Samtidig vil en høyere wattstyrke også øke bearbeidingshastigheten.
  • Maksimal bearbeidingsdybde: En høyere wattstyrke tillater CO2-laseren å trenge dypere inn i materialet før energien avtar.
  • Materialkompatibilitet: Om du har behov for skjære store mengde tykke og massive materialer kan behovet for en kraftigere tube være aktuelt. Om du sammenligner skjæring av 6mm finer vil du klare med en 30Watts RF ståltube, men det vil gå betydelig mye raskere med en 80Watts RF ståltube.

Eksempel på Glasstube Laser: Flux laser

Eksempel på Ståltube Laser: Epilog Edge, Pro og Maker

Hvilket format bør jeg velge på arbeidsområdet mitt?

Valget av arbeidsområde på en laserkutter avhenger av dine spesifikke behov og bruksområder. Det er viktig å vurdere faktorer som størrelsen på ­objektene du vil ha inn i maskinen for bearbeiding, produksjonsvolumene du forventer, plass tilgjengelighet og budsjett når du tar denne avgjørelsen.

Eksempler på lasermaskinformater:

Lasermaskin:

Fusion Maker 12

Fusion Maker 24

Fusion Maker 36

 

Arbeidsområde:

610 x 305 mm

610 x 610 mm

914 x 610 mm

 
 

Materialtykkelse:

178 mm

254 mm

254 mm

 

Eksempel på maskiner med mindre format: Epilog Fusion Edge 12 / Maker 12.
Eksempel på maskiner med større format: Epilog Fusion Edge 24,36 / Pro 24,36,48 / Maker 24/36.

Kommer det mye røyk og avgasser fra en laser?

Bofa Avtrekksenheter for laser

Ja, bruk av en CO2-laser kan generere røyk og gass, spesielt når den brukes til skjæring eller gravering av visse materialer. Dette skyldes at laseren ved høy effekt vil fordampe, smelte eller av dunste overflaten av materialet, og dette kan resultere i frigjøring av partikler, damp og gasser. Her er noen ting du bør være oppmerksom på når det gjelder røyk og gass fra en CO2-laser:

  • Materialtype: Røyk og gassproduksjonen varierer avhengig av hvilket materiale du jobber med. Materialer som tre, plast og gummi kan generere mer røyk og gass enn andre materialer.
  • Avtrekkssystem: For å håndtere røyk og gass på en sikker måte, bør du bruke et godt avtrekkssystem. Du kan velge å sirkulere luften via et Bofa avtrekksystem eller lede røyk og gass ut av bygningen med en kanalvifte eller sneglehusvifte. Det viktigste er at avtrekksanlegget er dimensjonert i henhold til størrelsen på arbeidsområdet i lasermaskinen.
  • Sikkerhets instruksjoner: Følg alltid produsentens sikkerhets instruksjoner for riktig bruk av laseren og for håndtering av røyk og gass.

Det er viktig å være klar over potensiell røyk og gassproduksjon når du bruker en CO2-laser. Velg et avtrekksanlegg som er dimensjonert i henhold til størrelsen på arbeidsområdet i lasermaskinen.

Eksempel på avtrekksenhet til laser: Bofa Avtrekksenhet og Kemper

Oppsummert

Når du skal velge en laser for skolebruk, er det flere viktige faktorer du bør vurdere for å sikre at du får en maskin som passer til skolens behov og gir en trygg og effektiv læringsopplevelse. Her er ting du bør tenke på:

  1. Bruksområder og applikasjoner: Vurder hva laseren primært skal brukes til i skolen. Skal den brukes til skjæring, gravering, merking eller andre applikasjoner? Dette vil påvirke hvilken type laser du bør velge.
  2. Sikkerhet: Sikkerheten bør være en topp prioritet. Velg en laser som har innebygde sikkerhetsfunksjoner som interlocks, nødstoppknapp og sensorer som stopper laseren ved åpning av dører eller deksler. Det er viktig at leverandøren av maskinen kan dokumentere TUV CE godkjenning.
  3. Brukervennlighet: Lasermaskinen bør være brukervennlig, spesielt i skolemiljøet der ulike brukere med varierende nivåer av erfaring vil bruke den. En enkel bruker flate og programvare kan bidra til en jevnere lærings kurve.
  4. Størrelse og plass: Vurder hvor mye plass du har tilgjengelig på skolen for lasermaskinen. Velg en størrelse som passer godt inn i det tildelte området uten å forårsake plassproblemer.
  5. Materialkompatibilitet: Tenk på hvilke materialer du forventer å jobbe med. Velg en laser som er kompatibel med de materialene som er relevante for skoleprosjektene.
  6. Effekt behov: Basert på de planlagte applikasjonene, vurder hvor mye lasereffekt du trenger. Høyere effekt kan være nødvendig for tykke materialer eller raskere bearbeiding, mens lavere effekt kan være tilstrekkelig for enklere graveringer.
  7. Opplæring og support: Sørg for at leverandøren tilbyr tilstrekkelig opplæring for lærere og studenter. Gode instruksjoner, opplæringsmateriell og kunde støtte kan være avgjørende for en vellykket implementering.
  8. Budsjett: Definer et realistisk budsjett for skolens laserkjøp. Husk at kostnadene ikke bare inkluderer kjøpet av selve laseren, men også opplæring, vedlikehold, reservedeler og eventuell programvare.
  9. Programvare: Vurder hva slags programvare laseren bruker og hvor brukervennlig den er. Enkel programvare kan bidra til raskere opplæring og smidigere bruk.
  10. Langsiktig bruk: Planlegg for fremtidig bruk og utvikling. Velg en laser som kan tilpasses eventuelle endrede behov eller prosjekter.
  11. Avtrekksenhet: Velg et avtrekksanlegg som er dimensjonert i henhold til størrelsen på arbeidsområdet i lasermaskinen.

Å involvere lærere og studenter i prosessen med å velge en passende laserkutter kan også være nyttig, da det kan gi innsikt i hvilke funksjoner som vil være mest verdifulle for skolens spesifikke behov.

Les mer om bruk av laser hos Åkrehamn Videregående her

Snakk med oss om ditt merkebehov

Alvøen er din solide maskinleverandør og engasjerte servicepartner. Vi leverer lasermaskiner for permanent merking. Vi har lang erfaring med varig merking og veileder deg for å finne den maskinen som passer ditt merkebehov.

Vi har siden starten levert over 3500 maskiner til kunder med forskjellig merkebehov. Vi leverer også materialer. Vi har Norges største utvalg av plater og emner for merking lagerført. Kontakt oss for en uforpliktende og hyggelig samtale.

Last ned PDF brosjyre

TAGS: LASERKUTTER, LASERMASKIN, CNC, GRAVERING, LASERKUTTEMASKIN, PROTOTYPING, MODELLER, ROBOT-LAB, LASERVERKSTED, ARBEIDSTRENING, OPPLÆRING, DESIGN, SKJÆREMASKINSYSTEMER, MERKESYSTEMER, LASERGRAVERER, EPILOG LASER, LASERGRAVERINGSMASKINER, LASERSKJÆRING, LASERGRAVERER, SKJÆRING, LASER, SKJÆRER, LASERMERKER, CO2, TREGRAVERER, TREGRAVERING, PLASTGRAVERING, PLASTSKJÆRING, EPILOG MAKER, SKAPERVERKSTED, TEKNOLAB, PLASTSKILT, LASERMATERIALER, ROWMARK, IKT, KDA, KUNSTLINJE, AKRYLFORLASER,  PERMANENTMERKING, MERKING, PLASTGRAVERING, GLASSGRAVERING, AKRYLKUTTING, SKILTGRAVERING

Related articles